Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

POČELO UREĐENjE KORITA DRINjAČE

POČELO UREĐENjE KORITA DRINjAČE

ŠEKOVIĆI – Predstavnici resornog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, vodoprivrede Republike Srpske, Javne ustanove „Vode Republike Srpske, te vlasti opštine Šekovići, danas su u Šekovićima ozvaničili početak uređenja korite rijeke Drinjače, kapitalnog projekta vrijednog, bez PDV-a, oko 4,6 miliona KM, kojim će se, kada bude završen, ta opština trajno zaštititi od vodenih stihija, koje su proteklih godine Šekovićina nanijele ogromne štete.
To je danas novinarima, na gradilištu u naselju Netek, rekao je načelnik Odjeljenja za privredu Mijomir Šivčić, koji je istakao da u ovom trenutku, za opštinu Šekovići nema značajnijeg projekta od ovog.
drinjaca1

„U poplavama koje su zadesile opštinu Šekovići 2014. Godine pričinjene su štete koje su procijenjene na 7,1 miliona KM. Između ostalog, poplavljeni su privredni subjekti, te oko 300 stambenih jedinica u neposrednoj blizini rijeke Drinjače“.
Pomoćnik direktora JU „Vode Srpske“ Slaviša Savić je rekao da je projektom obuhvaćen dio korita rijeke Drinjače u dužini 2.100 metara, pored urbanog dijela Šekovića.
„Radi se, dakle, o urbanoj regulaciji gdje će se oko 160.000 kubnih metara iskopati, odnosno ugraditi novog materijala i izvršiti zemljanih radova, zatim više od 5.000 metara kubnih armiranog i nearmiranog betona. Pored toga, oko 7.000 kubnih metara betonskih ploča će se ugraditi s ciljem stabilizacije ograde“, rekao je Savić.
Direktor JU „Vode Srpske“ Milan Kikić novinarima je rekao da „Vode Spske“, započinjanjem projekta uređenja korita Drinjače, nastavlja sa realizacijom mjera zaštite od poplava.
„Znamo da je 2014. godine najveći problem u opštini Šekovići napravila rijeka Drinjača, i evo mi danas krećemo sa projektom. Projekat se finansira iz kreditnih sredstava Evropske investicione banke, izvođač radova je Keso-promet. Mi vjerujemo da će ovaj projekat biti završen u planiranom roku od godinu dana“, rekao je Kikić.
Pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Čedomir Stojanović rekao je da je projekat u Šekovićima, samo jedan u nizu koji se rade u Republici Srpskoj.
Resorno Ministarstvo i JP „Vode Srpske“ u Šekovićima realizuje i projekat uređenja korita rijeke Lovnice, koji je započet u avgustu ove godine.