Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

UNDP i opštine izdvajaju dva miliona eura u periodu 2014 – 2016

UNDP i opštine izdvajaju dva miliona eura u periodu 2014 – 2016

Zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a BiH Zahira Virani i načelnici općina Novo Sarajevo, Visoko, Berkovići, Cazin, Kotor-Varoš i Šekovići potpisali su jučer u Sarajevu memorandum o razumijevanju za projekat Jačanje lokalne demokratije IV – LOD IV.
Kako je kazao Samir Omerefendić, rukovodilac UNDP-ovog LOD projekta, njegova vrijednost iznosi dva miliona eura i provodi se u periodu 2014 – 2016. godina, a sredstva su obezbijeđena iz IPA fondova EU. Dodao je da se projektom želi osnažiti saradnja između organizacija civilnog društva i općina, odnosno gradova u BiH.
Potrebe zajednice
“Dakle, želimo pokazati da organizacije civilnog društva imaju kapacitet da razvijaju projekte i rješavaju potrebe u zajednici, odnosno da rješavaju one potrebe gdje, možda, opštinska administracija to nije u stanju učiniti”, kazao je Omerefendić.
Prema riječima Džemala Hodžića, program-menadžera za razvoj sektora civilnog društva u Delegaciji EU u BiH, Unija želi bolju saradnju lokalnih zajednica sa organizacijama civilnog društva i širom javnošću u procesu donošenja politika, odluka, te da se sredstva koja se planiraju za organizacije civilnog društva distribuišu na transparentan način.
“To podrazumijeva postojanje određene metodologije, odnosno tačne procedure, sistem po kojem se ta sredstva dijele. Svi moraju imati jednako pravo da apliciraju na ta sredstva, a lokalne zajednice treba da rade monitoring provođenja tih projekata i evaluaciju rezultata, s ciljem opravdanosti takve investicije”, naglasio je Hodžić, dodajući da sve projekte na lokalnom nivou sufinansiraju općine sredstvima iz svojih budžeta u minimalnom iznosu od 10 posto.
Evropski standardi
Načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo naveo je nekoliko bitnih razloga zbog kojih se ušlo u ovaj projekat, a kao glavni izdvojio je ispunjavanje evropskih standarda u pogledu unapređenja saradnje s nevladinim sektorom. Načelnik Opštine Šekovići Budimir Ninić kazao je kako se nada da će sredstva dobijena ovim projektom pomoći ovoj nerazvijenoj lokalnoj zajednici u otklanjanju posljedica ovogodišnjih katastrofalnih poplava na dobrobit cjelokupne opštine. Podsjetivši da je ministar pravde BiH partner u ovom projektu od samog početka, Bariša Čolak ocijenio je kako su ove vrste projekata bitne za razvoj civilnog društva i demokratije, a posebno na lokalnom nivou.

 

Link za vijest na portalu eKapija