Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Scroll to top

Top

ПРЕДМЕТ:Позив за присуство на инфо сесији

ПРЕДМЕТ:Позив за присуство на инфо сесији

Поштовани,

Са задовољством вас позивамо на информативну сесију посвећену енергетској ефикасности у стамбеном сектору која ће се одржати 28.11.2023. године у 10,00 часова у Скупштинској сали општине Шековићи , у сарадњи са Развојним програмом Уједињених нација (УНДП) у Босни и Херцеговини у оквиру пројекта „Декарбонизација стамбеног сектора“ (Residential) који финансира Шведска.

Наша општина се поносно убраја међу 36 јединица локалне самоуправе у Босни и Херцеговини које су потписале Споразум градоначелника за климу и енергију, као и усвојиле Акционе планове одрживог управљања енергијом и прилагођавања климатским промјенама (Sustainable Energy and Climate Action Plan-SECAP).Oвај стратешки документ поставља темеље за мјере које је потребно предузети како бисмо ублажили и прилагодили се климатским промјенама , с циљем смањења емисије стакленичких гасова за 40% до 2030. године.Једна од утврђених мјера је смањење потрошње енергије, употребом обновљивих извора  и/или енергетском ефикашношћу.

С обзиром да је стамбени сектор један од највећих потрошача енергије, пројекат Residential ће до краја  ове године израдити детаљне студије енергетске ефикасности и финансијске механизме за свих 36  SECAP општина/градова , које ће пружити увид у стање стамбеног сектора и идентификацију потенцијалних побољшања у овим локалним јединицама.

На инфо сесији ће бити представљени резултати студија заједно са финансијским механизмима развијеним за нашу општину унутар овог пројекта.Циљ нам је заједно створити повољне оквире за инвестиције у енергетску ефикасност стамбених објеката.Такође ћемо истакнути бројне предности енергетске ефикасности , како за домаћинства тако и за заједницу у цјелини,укључујући очување околиша,побољшање здравља ,смањење потрошње енергије,остваривање уштеда и отварање зелених радних мјеста.

Позивамо све грађане/ке , као и друге заинтересоване , укључујући представнике заједница етажних власника и пружаоце услуга , да искористе ову прилику и својим присуством допринесу обликовању будућих активности и приоритета за изградњу одрживијег стамбеног сектора.

С поштовањем!

                                                                                                                     НАЧЕЛНИК ОДЈЕЉЕЊА

                                                                                                                         Мијомир Шивчић